
REKABET KURUMU’NUN 2021/2 SAYILI TEBLİĞ HAKKINDA BÜLTEN
Rekabet Kurumu, 16 Mart 2021 tarihinde 31425 sayılı Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılmasına Yönelik Önaraştırmalarda ve Soruşturmalarda Sunulacak Taahhütlere İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/2) (“Tebliğ”) yayımlanmıştır. Bu tebliğ 17 maddeden oluşup 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü veya 6 ncı maddesi kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlarının giderilmesine yönelik olarak ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birliklerince taahhüt sunulmasına, sunulan taahhütlerin Rekabet Kurulu tarafından ilgili teşebbüs ve teşebbüs birlikleri açısından bağlayıcı hale getirilmesine ve izlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Bu bültende tebliğe ilişkin göze çarpan önemli değişiklikler ele alınmıştır.
Kapsam
Bu Tebliğ; açık ve ağır hlaller hariç olmak üzere, 4054 sayılı Kanunun 4 üncü veya 6 ncı maddesi kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlarının giderilmesine yönelik olarak ilgili teşebbüslerce ya da teşebbüs birliklerince sunulan taahhütleri kapsamaktadır. Bu kavramların tanımı ilgili tebliğde ayrıntılı şekilde hukuken ihtilafa yol bırakmayacak şekilde tanımlanmıştır.
Açık Ve Ağır İhlaller
Tebliğ kapsamında açık ve ağır ihlaller, bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabeti doğrudan ya da dolaylı olarak engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan (i) Rakip teşebbüsler arasında fiyat tespiti, müşterilerin, sağlayıcıların, bölgelerin ya da ticaret kanallarının paylaşılması, arz miktarının kısıtlanması veya kotalar konması, halelerde danışıklı hareket, gelecekte uygulanması planlanan fiyat, üretim ya da satış miktarı gibi rekabete duyarlı bilgilerin paylaşılması, (ii) Üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüsler arası ilişkide alıcının sabit veya asgari satış fiyatının belirlenmesi, konularında gerçekleşen anlaşma ve/veya uyumlu eylemler le bu konulara ilişkin teşebbüs birliği karar ve eylemleri olarak tanımlanmıştır.
Davranışsal Taahhüt
Tebliğ kapsamında davranışsal taahhüt, pazarın yapısında değişikliğe yol açmadan ilgili tarafın piyasa davranışlarını düzenlemeye yönelik taahhütler olarak tanımlanmıştır.
Taahhüt Sürecinin Başlatılması ve Tahahhüt Görüşmeleri
Tebliğ kapsamında taahhüt sürecin, haklarında yürütülen bir incelemeye taahhütle son verilmesini isteyen tarafların, önaraştırma veya soruşturma sürecinde taahhüt sunma talebinde bulunması ile başlar. Soruşturma sürecindeki taahhüt sunma talepleri Kanunun 43 üncü maddesinin 2. fıkrası kapsamında yapılan soruşturma bildirimin tebliğinden 3 ay içinde Rekabet Kuruma iletilir. Bu süre geçtikten sonra Kuruma iletilen taahhüt sunma talepleri dikkate alınmaz.
Yazılı şekilde yapılan taahhüt başvurusuna istinaden Rekabet Kurulu ilgili başvuru üzerinde değerlendirme yaparak taahhüt görüşmeleri başvurusunun kabulüne, reddine veya detaylı araştırma maksadıyla ertelenmesine karar verir.
Taahhüt görüşmeleri yazılı veya sözlü olarak gerçekleştirilecektir. Görüşmeler sonucunda taraflar birbirlerine taahhüt vermeye karar verirler ise, taahhüt metnini kendilerine tanınan süre içerisinde Rekabet Kurumu’na sunmalılardır.
Taahhüt metni detaylı olmalı ve içerisinde taahhütle giderilmesi amaçlanan rekabet sorunu, taahhüdün ne olduğu, ne zamandan başlanmak suretiyle yerine getirileceği, ne kadar süreyle ve ne şekilde uygulanacağı, uygulanmasında gözetilecek süreler, bu sürelerin hangi hallerde uzayabileceği, taahhüdün piyasaya etkisi, rekabet sorununu nasıl çözeceği, taahhüde uyumun nasıl izlenebileceği ve gerekli görülen diğer hususlar açıkça belirtilir. Yapısal taahhüt sunulması halinde elden çıkarma sürecinin yürütülmesine ilişkin detaylara taahhüt metninde yer verilir.
Taahhüt Değerlendirilmesi ve Bağlayıcı Hale Getirilip İzlenmesi
Rekabet Kurulu tarafların sunduğu taahhüdü uygun bulursa, taahhüt ile ilgili taraf açısından bağlayıcı hale getirilerek soruşturma açılmamasına, açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine veya sonrasında tekrar değerlendirme süreci işleyecek şekilde, taahhüt hakkında üçüncü kişilerin görüşlerinin alınmasına karar verir.
Rekabet Kurulu Kurul, birinci fıkra uyarınca yaptığı değerlendirme sonucunda taahhüdü uygun bulmazsa tarafların bu aşamada bir kereye mahsus olmak üzere Kurulun değerlendirmeleri çerçevesinde ve belirlediği süre içinde taahhütte değişiklik yapabileceğine ya da taahhüt sürecinin sonlandırılmasına karar verir.
Rekabet Kurul, sunulan taahhüt yoluyla rekabet sorunlarının giderilebilecğine kanaat getirirse taahhüt sürecinin herhangi bir aşamasında taahhüdü ilgili taraflar açısından bağlayıcı hale getirerek soruşturma açılmamasına veya açılmış bulunan soruşturmaya son verilmesine karar verebilir. Bu maksatla, Rekabet Kurulu, tarafların taahhüde uyumlarının izlenmesini (i) düzenli olarak rapor sunulması, (ii) denetim amacıyla üçüncü kişilerin atanması ya da (iii) ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapılması gibi yollarıyla gerçekleştirebilir.
Devam Eden İncelemeler
Tebliğ, yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden incelemeler hakkında da uygulama alanı bulacaktır. 16 Mart 2021 tarihi itibarıyla soruşturma açılmasına ilişkin Rekabet Kurulu kararının alınmasından itibaren üç ay geçmiş soruşturmalarda ise, taraflar taahhüt sunma talebini herhangi bir süre sınırlamasına bağlı olmaksızın Rekabet Kurumu’na iletebileceklerdir.